Open Specificaties Formaat een feit

EINDHOVEN, 24 september 2015 – Het in juni aangekondigde open bestandsformaat voor het uitwisselen van bestekspecificaties onafhankelijk van de gebruikte systematiek is een feit. Dit initiatief, opgestart door de softwareleveranciers die bestekverwerkende software op de markt brengen (Ibis, DUNCAN Automatisering, De Twee Snoeken en KUBUS), in samenwerking met leveranciers van productinformatie (NBD, BouwConnect, ZeeBoer) en KOMO, leidt nu tot concrete resultaten in de vorm van een formele definitie en diverse impementaties.

Aanleiding voor het initiatief is de breed in de markt levende behoefte aan meer speelruimte bij het specificeren van gebouwen en het aanbieden van informatie ten behoeve daarvan. Met het Open Specificaties Formaat (OSF) kunnen niet alleen specificaties (bijvoorbeeld fabrikant productspecificaties) maar ook projectbestekken worden uitgewisseld, onafhankelijk van de gebruikte classificatie. Hiermee wordt het voor iedereen mogelijk om content voor bestekken te ontwikkelen. Leveranciers van productinformatie of fabrikanten kunnen productspecificaties gaan leveren die volledig vrij te verspreiden zijn en die te gebruiken zijn in alle bestekverwerkende software. Kennispartijen kunnen specificaties leveren aansluitend op Bouwbesluit, administratieve stelsels of beoordelingsrichtlijnen.

Het Open Specificaties Formaat is bruikbaar voor zowel een werksoortbenadering als element-gebaseerde bestekken die te koppelen zijn aan BIM.

Op korte termijn zal de waarde van het formaat voor bestekschrijvers concreet zichtbaar worden:

  • KOMO heeft aangekondigd in de tweede helft van oktober met een catalogus te komen waarin enkele honderden specificaties voor verwijzing naar product en proces BRL-en met al dan niet een aansluiting met het Bouwbesluit en/of Besluit Bodemkwaliteit. Deze catalogus zal daarna nog verder worden uitgebreid.
  • KUBUS komt eveneens in oktober met een nieuwe bestekverwerker die OSF ondersteunt.
  • De Twee Snoeken zal OSF in de volgende versie van de Woordpoort ondersteunen en van de BouwConnect Bibliotheek komt nog dit jaar een update met OSF export.
  • Duncan neemt OSF op in de volgende versie van hun besteksoftware.
  • ZeeBoer zal de komende tijd stap voor stap bestekservices van fabrikanten uitbreiden met OSF.
  • Fabrikanten kunnen voor productspecificaties in OSF kiezen.

Het Open Specificaties Formaat is gebaseerd op XML; neutraal, open en door iedereen, waaronder software-ontwikkelaars, gratis te gebruiken. De definitie van het formaat met een toelichting is te downloaden van www.openspecificaties.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s